İLETİŞİMİN TARİHİ

11.03.2013 11:29

 İLETİŞİMİN TARİHİ

 

İletişim  tarihi , düşüncenin  tarihiyle  eş zamanlıdır.

Önce sesini tanıdı insan.  Sonra  anlamı  keşfetti .

Düşündükçe çoğaldı. Üçüncü kişinin  tarihiyle  çığ gibi başladı çoğalma. Ses yazıya, çizgiye dönüştü. Doğadaki rengi tanıdı ve yeniden üretti insan.

Toplumsal bir varlık olan insanın en önemli özelliklerinden birisi de kendi cinsiyle ilişki kurması, duygu ve düşüncelerini bir diğerine aktarmasıdır. İnsanın bu özelliği onda varolan iletişim yeteneği ile ilgilidir. İnsanlar çağlar boyu birbirleri ile bu yetenekleri sayesinde  etkileşimde  bulunmuşlar, kültürlerini, uygarlıklarını geliştirmelerinde bu  etkileşimlerinin rolü  büyük  olmuştur.

İnsanlığın  ilk  döneminde iletişimde önce ses vardır. İnsan kendisini çıkardığı değişik seslerle, çığlıklarla ve bunları desteklediği bedensel hareketlerle ifade etmiştir. Bunun yanı sıra ilkel resimlerle, çizgilerle insanın  mesajını  aktarması da insanlığın iletişim  tarihinde  sanatın  ilk  izlerinin göstergesi olmuş,  günümüzün  sanatsal anlatımlarına ulaşana değin sanat öncülüğüyle iletişim kurma biçimleri de evrimsel bir çizgi izlemiştir. İnsanın iletişiminin gelişiminde en başta gelen koşul hiç şüphesiz dilin ortaya çıkması, konuşmanın başlaması, yani sözün kurulması, zamanla yazının bulunması, sözlü ve yazılı ifade biçiminin güçlenmesi olmuştur.

İletişim biçimleri zamanla büyük gelişmeler kaydetmiş, yakın çevreyle iletişimin yanında, dünyanın bir diğer ucundaki insanlarla da iletişim, hızlı teknolojik gelişimle olanaklı hâle gelmiştir.

Geri

Sitede ara

© 2013 Tüm hakları saklıdır.